Rusko vlani zostalo najväčším svetovým producentom ropy

02.01.2014 Celý región

Moskva (TASR) - Rusko vlani zvýšilo ťažbu ropy na nové postsovietske maximum a obhájilo titul najväčšieho producenta čierneho zlata na svete. Nárast exportu ropy do Číny a vysoké ceny umožňujú Kremľu, aby naďalej držal rozpočtové výdavky na rekordnej úrovni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ťažba ropy v Rusku v roku 2013 vzrástla o 1,4 % na 10,51 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), uviedlo dnes ruské ministerstvo energetiky. V decembri 2013 produkcia dosiahla 10,63 milióna barelov denne, čo je takisto nový rekord v postsovietskej ére.

Ruská ťažba zrejme naďalej zostane vyššia ako produkcia Saudskej Arábie, kde sa vlani v októbri a novembri vyťažilo približne 9,7 milióna barelov ropy denne. Decembrové čísla zatiaľ nie sú k dispozícii.

Takmer všetky veľké ruské ropné spoločnosti v roku 2013 zvýšili ťažbu, vrátane Lukoilu, ktorý je druhým najväčším ruským producentom čierneho zlata a najväčším neštátnym ropným koncernom. Lukoil v predchádzajúcich troch rokoch zaznamenal pokles ťažby.

Štátom kontrolovaný koncern Rosnefť zvýšil vlani ťažbu na 3,1 milióna barelov denne vďaka akvizícii konkurenčnej firmy TNK-BP a nárastu ťažby na východnej Sibíri.

Energie sú motorom rastu ruskej ekonomiky viac než desaťročie. Vyše polovica rozpočtových príjmov pripadá na príjmy z ropy a plynu.
 

Vyberte región